T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİTLİS / AHLAT - Şehit Murat SARIGÜL İmam Hatip Ortaokulu

Psikolojik Sağlamlık

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

 

Psikolojik sağlamlık, hayatımızı zorlayan olayların üstesinden gelebilmek ve onlara uyum sağlayabilmektir. Zorluklar karşısında yıkılmama, olumsuzluklar geçince eski haline dönebilme becerisidir.

 


 

Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle bir kez daha psikolojik sağlamlığın ne kadar önemli bir şey olduğunu bir kez daha anlamış olduk.

 


 

Hayatımızı zorlayan bazı olaylara örnek vermek gerekirse;

◦          Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler

◦          Sevdiklerimizden birini kaybetmek

◦          Aile ilişkilerindeki sorunlar (boşanma, şiddet vb.)

◦          Okulda yaşadığımız sorunlar (akran zorbalığı, başarısızlık vb.)

◦          Küresel hastalıklar (Pandemi)

◦          Zorunlu göç

◦          Savaş örnek verilebilir.

 


 

Her anne baba, çocuklarının bu gibi kötü olaylardan çok fazla etkilenmemesini ve ruh sağlığının zedelenmemesini ister. Bu yüzden ebeveynlere çocuklarının psikolojik sağlamlıklarını korumaları ve geliştirmeleri için birtakım önerilerim olacak:

 

  • Kötü bir olay yaşadığında çocuğumuz kendini kötü hissediyorsa bu duygusundan dolayı ona kızmamalı, bunun yerine onu desteklemeli ve duygularını ifade etmesi için onu teşvik etmeliyiz.
  • Çocuğumuzun güvenilir arkadaşlıklarını desteklemeliyiz. Çünkü kötü olaylarda bazen arkadaşları aileye göre daha destekleyici olabilirler.
  • Çocuğunuzun hobilerini arttırmasında destekleyici olabilirsiniz. Böylece kötü olayları unutması daha kısa sürebilir.
  • Bu gibi zamanlarda çocuğunuzun iyi özelliklerini bol bol övmenizde de fayda vardır.
  • Çocuğunuzun insanlara yardım etmesine destek olun. 6 Şubat depremini hatırlayacak olursak bu süreçte hem yardım etmek hem de onlara yardım edilmesi hepimizi mutlu etmişti.
  • Bu gibi süreçler başta olmak üzere her zaman ailecek vakit geçirmek çocuğumuz başta olmak üzere hepinizin iyi hissetmesini destekleyecektir.
  • Kriz ve zor zamanlarda rutinlerinizi ve ritüellerinizi devam ettirmelisiniz ki çocuğunuz yaşanan bu olayın halledilebilecek bir durum olduğunu anlayabilsin.
  • Ebeveynler olarak okul-aile birliğinde aktif rol almalı, uygun aralıklarla okul ziyaretleri yaparak çocuğunuz için bu süreçte okulun koruyucu bir faktör olduğunu hissettirmelisiniz.

 

Çocuğunuzun ve kendinizin psikolojik sağlamlığını korumanız ve geliştirmeniz dileğiyle…


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.02.2024 - Güncelleme: 05.02.2024 21:31 - Görüntülenme: 31
  Beğen | 0  kişi beğendi