T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİTLİS / AHLAT - Şehit Murat SARIGÜL İmam Hatip Ortaokulu

Çocuklarda Problem Çözme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Çocuklarda Problem Çözme Becerisi Nasıl Gelişir?

Çocuklarda problem çözme becerisini geliştirmek neden önemlidir öncelikle bunun üzerinde durmak gerekir. Problem çözme becerisine sahip bireyler karşılaştıkları zorluklar karşısında hemen pes etmeyip bu durumun üstesinden nasıl gelebileceklerini düşünürler. Başkalarına bağımlı olmayıp kendi ayaklarının üzerinde durabilirler. Bu da ileri de kariyer anlamında hedefleri yüksek ve o hedefler doğrultusunda yürüyen bireyler olmalarını sağlar.

Çocuklarımızın bu becerilere sahip olmalarının yolu şüphesiz anne-baba tutumlarından geçer. Bu yüzden Demokratik Anne-Baba tutumundan da bahsetmek istiyorum.

Demokratik Anne Baba Tutumu:

Demokratik tutuma sahip anne babalar çocuklarını her konuda destekler onlara güvendiklerini hissettirirler ama bunun yanında hayatın düzenini sağlayacak sınırlar koyarak onların hareketlerini kontrol ederler.  Bu tutuma sahip anne babaların çocukları iletişime daha açıktır, fikirlerini açıkça ifade ederler. Demokratik anne-babalar, çocuklarından yaşına uygun davranışları beklerler ve aynı zamanda gerekli olduğunda kurallara uymasını isterler. Bu tutumu sergileyen anne babalar çocuklarına karşı sevgi dolu ve ilgilidirler, aynı zamanda sabırlı ve duyarlı bir şekilde çocuklarını dinlerler. Çocuklarının sormuş oldukları sorulara bilgileri dahilinde cevap verirler.

Çocukların ilgi beceri ve yeteneklerine uygun kurslar, etkinliklere katılmaları için teşvik edip, çaba sarfederler. Bu tür ailelerde çocuk yetiştirirken çocuğun hakları önemsenir. Anne ve baba, kuralları ve sınırları açıkça ifade eder. Çocuğun da kendini ifade etmesine fırsat verilir. Anne ve baba tarafından teşvik edildiğini gördükçe çocuğun o işi başarma isteği artacak ve kendine olan güveni, başarma duygusuyla yükselecektir. Anne ve babalar bu tutumda çocuklara yol gösteren rehberlerdir. Anne ve babalar çocuğa yol göstermesi gerekir fakat alacağı kararlar konusunda çocuğun kendi iradesine saygı duyarak, alternatif sunup serbest bırakılır. Bu tutumla yetişen çocuklar, sosyal anlamda uyumlu, kendini rahatça ifade eden çocuklar olur. İnsanlarla kolay iletişime girebilen, insani değerleri olan, empati gücü yüksek, özgüven sahibi olma ihtimali daha fazla olan çocukların anne ve babaların tutumu olarak söyleyebiliriz.

 

Anne- Babaların Çocuklarında Problem Çözme Becerilerini Geliştirebilmek İçin Sergilemeleri Gereken Bazı Tutumlar:

- Çocuğunuz bir sorun ile karşılaştığında onun adına çözmek ya da söylemek yerine, düşünmeye sevk ederek çözüm yolu bulması için teşvik edebilirsiniz.

- Çocuğunuzu problemi çözebileceği konusunda cesaretlendirin.

- Çocuğunuza sorumluluklar verebilirsiniz. Böylece kendine olan güveni artacaktır. Kendine güveni olan çocuk, problemlerle daha kolay baş edecektir.

- Çocuğunuzun problemini mutlaka dinlemelisiniz.

- Anlattıklarını özetleyerek onu anladığınızı hissettirebilirsiniz. Bu durum, çocuğunuzun sorununu önemsediğinizi ve çözüme değer bir olay olduğunu fark etmesini sağlar.

- Var olan sorun hakkında kendi fikirlerinizi çocuğunuza anlatabilirsiniz.

- Sorun hakkında tartışarak bulduğunuz çözümleri not alabilirsiniz.

- Birlikte notu okuyarak en uygun olan çözüm yolunu bulabilirsiniz.

 

Problem Çözme Aşamaları Nelerdir?

- Soruna Yönelme: Var olan sorunun çözüleceğine inanmak

- Sorunun Tanımı: Problem ile ilgili belirsizliklerin netleştirmek

- Alternatif Çözüm Oluşturulması: Birçok farklı yöntemler bularak değerlendirme yapmak

- Karar Verme: Alternatif olarak bulunan çözümlerden birini seçmek

- Uygulama: Seçilen çözümü hayata geçirmek

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.01.2023 - Güncelleme: 08.01.2023 17:43 - Görüntülenme: 77
  Beğen | 0  kişi beğendi